Connect with US:

Vitalie Sprînceană: „Simpla reflectare a jurnalismului obişnuit face să se piardă din importanţa subiectului”

sâmbătă, 11 aprilie 2015

11047917_10152682038812397_6532202830098114399_n

Miercuri, 8 aprilie, Centrul Tînărului Jurnalist din Moldova a organizat cu succes cel de-al cincilea offline din acest an. În cadrul evenimentului, invitatul special, Vitalie Sprînceană, a vorbit despre jurnalism şi în ce măsură poate fi considerat acesta critic.

Chiar dacă este unul dintre co-redactori al portalului de iniţiativă critică, platzforma.md, blogger, Vitalie Sprînceană de la bun început nu s-a catalogat şi nu se consideră un jurnalist, ci mai degrabă un cititor pretenţios. Specific celor care scriu şi se implică în platzforma.md este faptul că ei nu caută neapărat doar partea negativă a lucrurilor, ci o prezintă în realitate, interpretând-o obiectiv, nu în numele adevărului absolut, ci în a celui vizat. Vorbesc despre oameni concreţi în situaţii concrete, şi cel mai important e că toată munca aceasta nu se rezumă la profit sau la ratinguri, ci doar pe entuziasm, prin adoptarea unei poziţii sceptice.

Invitatul a dezvăluit că acest site nu este dedicat maselor şi din motiv că textele sunt scrise într-un limbaj academic, nu sunt percepute de fiecare.

De asemenea, speakerul a declarat că e o greşeală ca jurnaliştii să considere această muncă o obligaţie, pentru că în acest caz priveşti lucrurile mai sumbru şi nu obţii satisfacţie de la ceea ce realizezi. În ce priveşte jurnalismul critic, în Moldova există publicaţii care iau o astfel de poziţie, însă sunt foarte puţine şi necesită mai multă transparenţă. Simpla reflectare a jurnalismului obişnuit face să se piardă din importanţa subiectului.

În timpurile în care fiecare secundă contează şi există atâtea teme de ştiri, instituţiile media se avântă după profit, una dintre greşeli pe care le fac jurnaliştii este că toate ştirile şi evenimentele pe care le prezintă sunt dislocate, lipsite de un fir logic şi acest fapt duce la dezinformarea şi dezorientarea cititorului. Un sfat ar fi ca să deprindem şi să alegem în ce direcţie dorim să  dezvoltăm jurnalismul din Republica Moldova. Centrul Tînărului Jurnalist din Moldova mulţumeşte atât invitatului pentru că a hotărât să împartă din impresii şi experienţă cu cei prezenţi, cât şi participanţilor pentru implicare şi curiozitate.

Următorul offline va avea loc la sfârşit de aprilie, urmăriţi pagina noastră de facebook de unde veţi afla detalii despre locaţie şi invitat. Până atunci, Centrul Tînărului Jurnalist vă urează sărbători fericite şi cât mai multe ştiri şi atitudine pozitive.

 

Comments

comments