Connect with US:

Sorina Ștefârță: „Important e ca informația să fie veridică”

vineri, 13 martie 2015

offline 3Miercuri, 11 martie, la Orange Cafe, a avut loc cel de-al treilea offline organizat de Centrul Tînărului Jurnalist din Moldova în acest an. Drept invitată a fost Sorina Şterfârţă şi a vorbit despre cum este reflectată politica externă în mass-media şi care este rolul presei în promovarea acesteia.

Din bogata-i experienţă, activând la mai multe publicaţii, Sorina Şterfârţă a relatat că spre deosebire de anii precedenţi, astăzi, foarte multe se vorbeşte şi se pune accent pe imaginea externă a statului. Din motiv că sunt mai multe tendinţe şi mai multe orientări, ideologii, presa îşi asumă un rol pe cât de greu, pe atât şi de important. Atunci când prezintă o temă, o aduce la cunoştinţă cititorilor, jurnalistul trebuie să fie conştient că vor fi reacţii, că pentru tot ce va crea, va primi critici şi trebuie să decidă ce scoate în evidenţă. Tot ce-i rămâne este să prezinte situaţia reală, cu aspecte atât pozitive, cât şi negative. Nimic şi nicăieri nu este ideal.

De asemenea, jurnalistul trebuie să înţeleagă că nu el este vedeta, „Dumnezeul”, importanţa lui echivalează cu informaţia pe care o prezintă cetăţenilor.De aceea e bine să fie sigur atunci când activează la o instituţie media, dacă politica editorială a acesteia coincide cu ideile şi principiile sale, să fie conştient că pe viitor va fi asociat cu aceasta. Identitate şi originalitate trebuie să aibă atât instituţia,cât şi jurnalistul.

În ce priveşte politica externă a ţării, invitata a declarat că în acest plan, de-a lungul timpului, am făcut progrese, însă, totodată, am şi involuat. Am ajuns nicăieri şi în aceasta este şi vina presei. Cantitativ, se publică şi se vorbeşte despre Moldova mai mult decât în trecut şi populaţia consumă această informaţie. Însă, anume că e prea mare diversitatea, că materialele nu sunt pe înţelesul cetăţeanului moldovean, acesta este dus în eroare, este confuz. Astfel, printre portaluri media, instituţii este creată o nouă tendinţă: materialele, mai ales cele ce vizează politica externă a ţării, să fie cât mai simple. Impactul şi rezultatele vor fi altele. Oamenii vor înţelege mai multe şi vor fi mai greu de manipulat. Important e ca informaţia să fie veridică.

Reieşind din toate cele discutate am ajuns la următoarele concluzii: în procesul de promovare a ţării şi ce impresie se formează din exterior, mass-media are o mare importanţă, însă pentru aceasta e nevoie să se autoeduce.

Aducem la cunoştinţă că acesta nu este ultimul offline organizat de Centrul Tînărului Jurnalist. Despre alte evenimente şi alţi invitaţi, mai multe veţi afla urmărind pagina noastră de facebook sau pe www.ctj.md

Comments

comments