Connect with US:

„Republica Moldova este un „Rai” al jurnalismului de investigaţie”

vineri, 8 mai 2015

Offline #7

Joi, 7 mai, Centrul Tînărului Jurnalist din Moldova, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, a organizat un offline special în cadrul căruia s-a discutat despre cenzură şi în ce măsură este liberă presa din Republica Moldova. Invitatele serii au fost Alina Radu, director la „Ziarul de Gardă” şi Diana Railean, reporter la „Radio Europa Liberă”.

La eveniment au fost prezenţi membrii Centrului Tînărului Jurnalist, presă şi tineri interesaţi în jurnalism şi care doresc să urmeze acest domeniu. Alina Radu, una dintre invitate, este jurnalista care cunoaşte din experiență ce înseamnă cenzură şi libertate de exprimare. Din anul 2004 este director la „Ziarul de Gardă“-una dintre cele mai incomode și independente publicații de la Chișinău. De asemenea, invitatele au vorbit despre sacrificiile şi situaţiile prin care poate și trebuie să treacă un jurnalist pentru a ajunge să facă presă de calitate. La capitolul libertatea de exprimare a jurnaliştilor, invitata consideră că: „în Republica Moldova jurnaliştii tac”. Chiar dacă pe parcursul anilor s-au produs multe schimbări, comparativ cu anii precedenţi, jurnaliştii de azi nu mai protestează şi foarte puţine portaluri sau instituţii media sunt independente. „Nu există presă de calitate, chiar dacă în ultimul timp au apărut o mulţime de portaluri şi instituţii media” confirmă Alina Radu. De asemenea jurnalista de investigație a declarat: „Cât de paradoxal n-ar fi dar, Republica Moldova este un “rai” al jurnalismului de investigaţie, luând în considerare câte probleme există.” Diana Railean este de părerea că atunci când este vorba despre libertatea de exprimare, „un jurnalist se conduce după regula bunului simţ - de a nu provoca daune”.

„Este adevărat că meseria de jurnalist nu este una uşoară, nu este foarte bine plătită, însă este destul de interesantă. În acest caz, tinerii singuri aleg să iasă din zona lor de confort şi să obţină ceva sau să-şi formeze o rutină” a mai declarat jurnalista. În același context, invitatele au menționat faptul că un jurnalist bun se formează cu timpul: din muncă, devotament, entuziasm şi interes continuu, mai ales începând cu băncile facultăţii. „De asemenea, fiecare trebuie să conştientizeze că în Moldova, jurnalismul nu este plictisitor şi există loc pentru unul de calitate. Acest lucru se va întâmpla dacă instituţiile nu vor impune autocenzuri, jurnaliştii vor lupta pentru adevăr şi își vor forma un nume pe  cale corectă, echitabil, într-un comun acord”, au încheiat invitatele.

La final, participanții discuției au avut parte de surprize. Cu sprijinul parteneriilor de la „Cartea ta este la noi”, a fost organizată o tombolă în cadrul căreia trei invitaţi au câştigat câte o carte de specialitate. De asemenea, a fost şi un premiu din partea invitatelor, şi anume un abonament la „Ziarul de Gardă” pentru un an de zile.

În anul 1993, la 23 decembrie, Adunarea Generală A ONU a declarat ziua de 3 Mai, Ziua Mondială a Libertății Presei.

Mulţumim invitatelor Alina Radu și Diana Railean, partenerilor „Creme de la Creme”, „Cartea Ta este la noi”, „ZUGO”, „#diez” „Știri pozitive” şi tuturor celor prezenţi la eveniment. Urmăriţi activitatea noastră, în scurt timp vom reveni cu alte evenimente şi activităţi destinate vouă, cei care gândiţi şi acţionaţi liber.

Comments

comments