Connect with US:

Prima ediție a Şcolii de Vară “Noua Generaţie Media” s-a încheiat

miercuri, 22 iulie 2015

ARTICOL-FOTOȘcoala de Vară a Tinerilor Jurnaliști din cadrul proiectului “Noua Generație Media”, organizată de Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova,  a luat sfârșit.

Timp de o săptămână, 30 de tineri din mai multe regiuni ale Republicii Moldova au beneficiat de training-uri de instruire în domeniul jurnalismului. Actorii Valeriu Pahomi, Boris Bechet şi Olesea Sveclă, specialistul în PR şi social media  Alexandru Lebedev, fondatorul Jurnal Trust Media  Val Butnaru, Directorul Radio Europa Liberă Vasile Botnaru, designerul grafic Corneliu Comendant, prezentatorul Radio Noroc Radu Tărîță și reporterul Centrului de Investigații Jurnalistice Victoria Dodon, i-au instruit și ajutat pe tineri să-şi dezvolte abilitățile în jurnalism. „Îmi doream mult să mă aprofundez în acest domeniu şi am ajuns la un proiect care mi-a schimbat viziunea asupra unor lucruri ordinare din viaţa noastră, iar discuţiile cu unele persoane deosebite întâlnite în cadrul Şcolii de Vară, m-au motivat să continui să visez şi să-mi realizez scopul, chiar dacă nu toţi încă mă susţin în această iniţiativă” spune Lilian-Mihai Nistor, participant al proiectului.

Studenta facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării a USM și participanta Adela Doltu afirmă că:  „Școala  ne-a oferit posibilitatea să aflăm detalii din domeniul media care în mod normal se află după cortină, să conștientizăm toate momentele pozitive și negative legate de profesia de jurnalist.” De asemenea, aceasta a menționat că experiența din cadrul școlii a motivat-o să continuie activitatea în domeniul media și să-și formeze anumite concepte corecte în dezvoltarea, inclusiv personală.

Victoria Dodon, unul dintre trainerii școlii  a menționat că astfel de iniţiative sunt binevenite pentru că tinerii noştri, chiar dacă urmează o facultate de jurnalism, au nevoie de mai multe instruiri practice şi discuţii cu cei care fac presa din Moldova și să cunoască din experienţa lor: „Eu m-am simţit foarte bine în cele 4 ore de training. M-am bucurat să văd tineri curioşi, care citesc, urmăresc ceea ce se întâmplă, analizează şi caută răspunsuri. Sincer sper că ceea ce le-am spus le va prinde bine şi dacă măcar unul dintre ei va alege să devină jurnalist, voi fi bucuroasă!”, a specificat jurnalista.

Pe parcursul următoarelor șase săptămâni, tinerii, repartizați în echipe, vor implementa propriile proiecte inițiate la finalul Școlii de Vară. Acestea se vor axa pe realizarea de produse media prin intermediul cărora vor aborda și soluționa probleme actuale din comunitatea lor. Autorii celor mai bune materiale vor beneficia  de stagii de practică în cadrul instituțiilor media din țară.

Școala de Vară a Tinerilor Jurnaliști  desfăşurată în perioada 11-17 iulie 2015 este a doua activitate  din cadrul proiectului „Noua Generatie Media” al Centrului Tânărului Jurnalist din Moldova. Prima activitate a constituit „Recensământul Presei Tinerilor” din instituțiile de învățământ din țară, realizat în perioada martie – mai 2015. Proiectul va finaliza cu „Gala Tinerilor Jurnaliști” la sfârșitul anului curent, unde tinerii jurnaliști care s-au afirmat în presa din Republica Moldova, vor fi premiați.

Proiectul ” Noua Generație Media” flag americaneste posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Departamentului de Stat al SUA. Opiniile exprimate aparțin Centrului Tânărului Jurnalist din Moldova și nu reflectă în mod necesar poziția Departamentului de Stat al SUA.

Comments

comments