Connect with US:

Forumul Tinerilor Jurnalişti din Republica Moldova organizat în premieră la Chişinău

miercuri, 18 mai 2011

50 de tineri jurnalişti din întreaga ţară, inclusiv din regiunile Transnistria şi Găgăuzia au participat la primul Forum al Tinerilor Jurnalişti din Moldova. Acesta a fost organizat la Chişinău în perioada 13- 15 mai, a.c  de către Centrul Tînărului Jurnalist din Moldova(CTJM), fiind primul eveniment de aşa gen.

Timp de 3 zile, participanţii au venit cu sugestii şi idei privind elaborarea strategiei mass-media de tineret, dar au şi analizat problemele cu care se confruntă presa şcolară în prezent. Jitariuc Laura, redactor al ziarului şcolar „LicEU.ro” din Grigoriopol, ne-a mărturisit că printre problemele cu care se confruntă ziarul se numără lipsa resurselor financiare, a echipamentului tehnic, dar şi lipsa de experienţă a echipei redacţionale.

Tinerii mai susţin că cititorii sunt dezinteresaţi de informaţiile prezentate de publicaţiile care au reuşit să treacă la o platformă online. „Vizualizările lunare sunt din ce în ce mai puţine. Lipsa de experienţă în scrierea reportajelor atractive, în formatarea paginii web şi a blogurilor, cît şi dezinteresul liceenilor de a scri articole sunt impedimentele cu care ne confruntăm”, a spus Doina Morohai, administratoarea blogului www.appstefănestiwordpress.com, satul Ştefăneşti, raionul Floreşti.

Participanţii Formului au fost instruiţi de unii dintre cei mai cunoscuţi experţi din Moldova: Cornelia Cozonac, Alina Radu, Oxana Iuteş, Mircea Surdu, Vadim Stîngaciu, Aurelia Peru, Oleg Brega şi Dumitru Ciorici. La eveniment au fost abordate subiecte ca: Libertatea de exprimare, Etica şi mass-media, Strategia de dezvoltare a reţelei mass-mediei tinerilor din Moldova, Reflectarea gender în mass media din Moldova, Minorităţile în democraţiile moderne, Mass media şi societatea.

Viorica Chelban, directoarea proiectului, consideră că acest eveniment este unul foarte important, atât pentru creşterea profesională a noii generaţii de tineri jurnalişti, cât şi pentru consolidarea reţelei mass mediei tinerilor în Moldova. Acesta este unul din principalele obiective de activitate a CTJM. „Suntem foarte mulţumiţi de implicarea participanţilor şi interesul tinerilor pentru asfel de activităţi.  Entuziasmul lor este o dovadă că mass media din Moldova are un viitor” a concluzionat Viorica Chelban.

Forumul Tinerilor Jurnalişti din Republica Moldova a fost posibil graţie ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională(USAID), în cadrul Programului AED Consolidarea Societăţii Civile în Moldova (MCSSP).

 

Comments

comments