Connect with US:

Experiența unui proiect internațional (Krzyzowa, Polonia)

sâmbătă, 14 martie 2015

DSCN3257Îmi amintesc și acum emoțiile pe care le-am simțit când am citit că am fost admisă să particip la primul meu training internațional - "Local in Global", axat pe dezvoltarea durabilă în regiunile rurale, ce va uni participanți din 6 țări (Germania, Polonia, Bulgaria, Moldova, Ucraina si Armenia). Eram nerăbdătoare să pornesc în călătorie, chiar dacă itinerariul incert mă neliniștea puțin. Consider că am avut mare noroc de oamenii cu care m-am pornit in călătorie. Drumul a fost lung, dar mai puțin obositor decât mă așteptam, datorită energiei pozitive a colegilor cu care am mers și atmosferei prietenoase. Am ajuns la destinație noaptea târziu, epuizați și somnoroși, după mai mult de 24 ore în care ne-am aflat pe drum.

A doua zi dimineața, am fost plăcut surprinsă să aflu că locul în care ne aflam nu era doar frumos, ci și plin de istorie. Centrul modern de conferințe din prezent obișnuia să fie proprietatea familiei Moltke, apoi loc de întalnire a organizației anti-naziste "Kreisau Circle", iar după cel de-al doilea război mondial a fost transformată într-o fermă. Mi s-a părut interesant că, până în prezent, casele mai poartă denumirea de "grajd" sau "staul".

La seminare am întâlnit metodele familiare de educație non-formală, pe care le îndrăgisem mai demult: învățarea prin discuții libere, jocuri, filme etc. Jocul de simulare "Krapowa" a fost ceva nou și foarte interesant. Krapowa este un oraș mic, ce se confruntă cu mai multe probleme de ordin economic, cultural, dar și ecologic. Fiecare dintre noi juca rolul unui anumit cetățean al orașului, aparținând diferitor pături sociale, fiecare având propria sa opinie în legatură cu situația din oraș. Împreună, trebuia să creem un plan de acțiune pentru dezvoltarea orașului. Consider că jocul este foarte eficient pentru a înțelege cum putem să implementăm dezvoltarea durabilă în realitate și o metodă bună de a învăța scrierea și managementul proiectelor. Pe lângă rolul educativ, jocul mai are și avantajul de a stimula creativitatea.

În cadrul proiectului, am vizitat și orașul piticilor - Wroclaw, ce se află la 55km de Krzyzowa. Când am ajuns în oraș, organizatoriiDSCN3253ne-au dat însărcinarea de a schimba un măr pe orice altceva, în felul acesta încurajându-ne să interacționăm cu persoanele din oraș. Noi am schimbat mărul pe un pix, apoi pe un alt pix, și în final pe un tirbușon. Orașul m-a impresionat prin faptul că a păstrat arhitectura sa istorica clasică, gotică. Cu toate că existau și blocuri sovietice, pot afirma cu certitudine că Wroclaw este un oraș european, mai ales că majoritatea populației vorbește limba engleză.

Serile la Krzyzowa reprezentau momentele când interacționam cel mai mult între noi la nivel personal, ascultam muzică și dansam. Una dintre serile mele preferate a fost cea interculturală, în care fiecare țară a prezentat ceva specific poporului său: dansuri, cântece, băutura tradițională etc.

Proiectul „Local in Global” reprezintă una dintre cele mai intense si memorabile experiențe pe care le-am avut pâna acum. Se spune ca nu cunoști pe cineva până nu ai călătorit cu acea persoană, însa eu m-am redescoperit în această experiență. Sunt recunoscătoare echipei CTJM pentru că mi-a oferit această șansă și organizatorilor proiectului pentru că au pus atât suflet si străduință în el.

Cătălina Hasnaș

Comments

comments