Connect with US:

Dezbateri active la cel de-al patrulea offline CTJM

luni, 30 martie 2015

10321650_10152663315467397_1527833948209843489_oVineri, 27 martie, a avut loc al patrulea offline organizat de Centrul Tînărului Jurnalist din Moldova şi primul care a decurs în limba rusă. Invitat special a fost Iulia Semionova, preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor vorbitori de limbă rusă din Moldova şi a vorbit despre miturile şi stereotipurile profesiei de jurnalist.

Evenimentul s-a desfăşurat în limba rusă, însă în caz de necesitate, unele întrebări sau păreri au fost traduse. Încă de la începutul întâlnirii, Iulia a demonstrat că s-a pregătit, moderând evenimentul sub forma unor întrebări, răspunsuri, dezbateri active între participanţi. A fost unul dintre puţinele întâlniri când invitatul a vorbit mai puţin, provocându-i la discuţii pe cei prezenţi. În acest sens, odată ce scopul offline-ului a fost să vorbim despre mituri şi stereotipuri în jurnalism, iată ce am concluzionat:

Jurnalismul este a parta putere în stat. Au fost păreri contradictorii. O parte a zis că este de acord cu acest fapt, deoarece informând, prin intermediul instrumentelor de comunicare jurnalistul manipulează, motivează societatea. O altă parte însă, inclusiv şi invitata, e de părere că acesta este un mit. Jurnaliştii, în nicio ţară din Comunitatea Statelor Independente, în primul rând nu sunt apolitici, nu au susţinere, nu se impun aşa cum o fac cei din alte state. De asemenea, Republica Moldova trăieşte în perioada de tranziţie, populaţia are păreri foarte diferite şi în acest context e greu să creezi unităţi, să convingi. Jurnaliştii sunt cei care expun o informaţie, iar în cel mai bun caz îşi expun părerea.

Jurnalistul devine vedetă. În Moldova este posibil acest lucru şi e foarte des întâlnit, însă nu e corect. Pentru a fi cunoscut un jurnalist trebuie foarte mult să lucreze, să fie competent. Carisma şi talentul nu sunt de ajuns. Jurnalistul trebuie să conştientizeze că pentru început lucrează pentru nume, apoi numele lucreză pentru el.

Jurnalismul este a doua profesie antică. Indirect, încă din cele mai vechi timpuri, prin intermediul diferitor surse sau mijloace, oamenii erau informaţi. Cu timpul, au fost impuse nişte standarde, cenzura, iar percepţia oamenilor în ce priveşte jurnalismul s-a schimbat.

Pentru a fi un jurnalist bun e nevoie să absolveşti o facultate de jurnalism. Este un stereotip. Sunt mulţi jurnalişti competenţi care au studiat ceea ce practică la facultate, însă cel mai vizibil rezultat este atunci când înveţi din practică. E la dispoziţia fiecăruia să aleagă ce cale vrea să urmeze.

Jurnalismul este literatură. Este un mit. Unicul gen în care acestea două se suprapun, este cel publicistic, care era foarte popular în secolul XIX. Acum au rămas doar rămăşiţe, şi columniştii sunt o parte dintre ei. În rest, jurnalismul se deosebeşte. Este realist,  „mai aspru”, menit pentru mase.

Bloggerii sunt jurnalişti. În multe cazuri ei nu trebuie a fi consideraţi concurenţi jurnaliştilor.  Bloggerii nu sunt obligaţi să verifice veridicitatea a ceea ce scriu, nu au atât de multe responsabilităţi în faţa populaţiei, nu reprezintă o instituţie, nu sunt ghidaţi politic, pe când jurnaliştii pe lângă faptul că au mai multe împuterniciri, dânșii au şi mai multe responsabilităţi.

Acestea sunt principalele aspecte care au fost discutate şi dezbătute. Centrul Tînărului Jurnalist mulţumeşte invitatei pentru convorbiri aprinse şi tuturor celor prezenţi şi promite să revină curând cu alte detalii despre următorul offline.

 

Comments

comments