Connect with US:

CTJM a prezentat mass-mediei datele obținute în urma activității Recensământului Presei Tinerilor din Moldova

miercuri, 3 iunie 2015

Centrul Tînărului Jurnalist din Moldova a realizat Recensământul Presei Tinerilor, în perioada martie – mai 2015, care este un studiu asupra situaţiei actuale a presei tinerilor din Republica Moldova. Timp de trei luni au fost analizate și colectate informații cu privire la problemele și progresele mass-mediei tinerilor din 32 de raioane ale țării, UTA Găgăuzia și regiunea Transnistreană, din perioada 2012 - 2014. Pe durata proiectului au fost folosite mai multe tipuri de instrumente de colectare a datelor: chestionare, interviuri și trei focus grupuri.

Rezultatele au afișat că în Republica Moldova există 186 de instituții printre care redacții și instituții media, din 32 raioane, UTA Găgăuzia şi regiunea Transnistreană. Acestea au fost selectate pe următoarele categorii mass-media: presă scrisă, radio și platforme online. La Recensământ au participat 107 de ziare și 34 de reviste, 14 radiouri, 30 de platforme online și 1 post TV. Dintre care în Transnistria se editează 13 ziare, 1 revistă  și există 1 radio și 4 platforme online.

Majoritatea problemelor cu care se confruntă tinerii în realizarea activității lor de jurnalism sunt lipsa resurselor financiare pentru tipărirea ziarelor/revistelor sau menținerea platformelor online; lipsa echipamentului necesar precum imprimantă performantă, calculatoare, aparat foto/video, microfon, amplificator, reportofon, difuzor, panou de transmisie; design-ul neprofesionist și unul din cele mai accentuate puncte e instruirea slabă în jurnalism, în special a tinerilor din regiuni, unde se întîlnește o insuficiență de instruiri, training-uri și seminare pe tematica jurnalismului.

Studiul este important, deoarece prin intermediul acestuia, CTJM contribuie la dezvoltarea rețelei presei tinerilor, identifică problemele cu care se confruntă aceasta, încurajează jurnaliștii să realizeze produse mediatice calitative, oferă instruire teoretică și practică și facilitează schimbul de informații și experiență dintre tinerii jurnaliști. Prin intermediul Recensământului Presei Tinerilor se va contribui la crearea unei rețele naționale calitative a presei tinerilor.

Datele colectate vor contribui la crearea Strategiei de Dezvoltare a Presei Tinerilor, ce urmează să fie implementată în perioada 2016 - 2020 de către Centrul Tînărului Jurnalist din Moldova, pentru susținerea, dezvoltarea și consolidarea rețelei presei tinerilor la nivel național.

Datele pentru Recensămînt au fost colectate de către echipa de proiect și voluntari și au fost analizate de către 2 experți din cadrul companiei „Magenta Consulting”, Andrei Ciobanu și Irina Batîri.

Rezultatele urmează a fi făcute publice pe site-ul CTJM până la finele acestei săptămâni.

Amintim că Recensământul Presei Tinerilor se efectuează o dată la doi ani, pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

 

 

flag american

Acest proiect este posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Departamentului de Stat al SUA. Opiniile exprimate aparțin Centrului Tânărului Jurnalist din Moldova și nu reflectă în mod necesar poziția Departamentului de Stat al SUA.

 

 

Comments

comments